2011-03-05 ? 17:18:48

hämtat från wikapedia

En häst behöver daglig skötsel för god hälsa. En häst vid bra hälsa är pigg och vaken med bra hållning, glansig päls och den äter och dricker normalt. En häst som vilar på bakbenen är normalt men om hästen vilar på ett framben är det ofta tecken på hälta.

För att se till att hästen har en bra allmänhälsa har man dagliga rutiner runt hästens skötsel. Hit hör visitering, ryktning och mockning När man visiterar hästen kollar man efter skador, svullnader eller sjukdomstecken hos hästen för att tidigt kunna upptäcka om det är något fel på hästen. Man måste också rykta hästen varje dag, så inte sand och annat lägger sig under sadeln eller annan utrustning och skaver. Rykten stimulerar även huden, ger hästen massage och vårdar pälsen så den blir blank och välmående. I karlederna ovanför hovarna kan smuts samlas och ge skavsår och inflammationer som kallas mugg eller rasp. Att ta pulsen och tempen på hästen regelbundet är även ett sätt att upptäcka om något inte är normalt med hästen. En vanlig häst har en normal kroppstemperatur på ca 38 grader och en puls på 35-42 slag i minuten i viloläge. Dessa värden är något högre hos föl.

En häst ska helst ryktas varje dag, vilket är en bra vana då det även hälper dig i visiteringen, samt att det ökar blodcirkulationen hos hästen både i muskler och för att ge glans åt pälsen. Det är även lättare att upptäcka mindre sår och skavsår hos hästarna under rykten. Hästen ska även ryktas före varje ridtur för att smuts inte ska ligga och skava under sadeln eller tränset.

Hästen ska ha mat varje dag. Hur mycket och vad hästen ska få är olika beroende på vad de används till. Små ponnyer som enbart rids då och då klarar sig lätt på enbart hö (som bör vara analyserat med fokus på näringsinnehåll) medan större tävlingshästar måste få både hö, kraftfoder och mineraler. Även vitaminer är bra för hästen. Det vanligaste är att man ger hästen havre eller speciellt framtaget kraftfoder för hästen. Betfor är även vanligt. Det är rester gjort från sockertillverkning och ska blötläggas minst 2 timmar innan fodringen och även då måste man kolla att allt har svällt ordentligt för att det inte ska svälla i hästens mage istället, vilket kan ge kolik. Betfor ger snabb energi och är bra för hästarnas matsmältning.

Hästar måste även ha tillgång till färskt vatten i boxen, antingen genom en automatisk vattenkopp som måste rengöras då och då, eller i vattenhinkar som då ska ha bytt vatten varje dag. Hästar måste även ha tillgång till salt, antingen genom saltstenar som fästs på boxväggen eller genom vanligt grovsalt som ges direkt i hästens mat.

Det finns även en mängd olika mineraler och vitaminer som fyller olika funktioner för hästen. I foderhandeln finns många olika blandningar till hästar med olika behov. Välj det som passar för just din häst.


P.s en frisk och välmående häst har glansig päls automatiskt och man behöver inte rykta ihjäl sig. Så har din häst inte glansig päls bör du ta dig en funderare... Och kanske lägga om och byta ut vissa saker i foderstaten?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!